Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni fikiran aku kembali mengganggu aku.Kenangan aku ngan seseorang yang pernah aku kenal.Dikecewakan dan terasa dipermainkan. Mungkin korunk tau pasal nie..
Perkenalan aku dengan Dolly.

Bila aku teringatkan kembali kenangan aku ngan dia.. Aku btol2 terasa seperti aku dipermainkan. Dia TAK FIKIRKAN LANGSUNG pun pasal perasaan aku. Saamada aku busy ker, sakit ker, ada kerja lain ker..Dia langsung x ambik kisah!!!
Yang penting, dia dapat apa yang dia nak. DIa gunakan aku tuk capai apa yang dia nak. Aku pun tak tau macammana aku bleh kecundang dengan permainan dia.

Aku mula setuju dengan perkataan nie:

"Airmata adalah senjata wanita"

Walaupun tempat kerja dia ambik masa setengah jam & rumah dia ambik masa 45min,
aku still lagi sanggup ambik dia.. Hampir setiap hari keluar tuk hiburkan dia!!!
And dia langsung tak ambik tau sikit pun pasal perasaan aku..Bodohnya aku.

And sebelum hantar dia balik umah,mesti dia akan order McD. Satu untuk dia and satu tuk atok dia. Aku tak pasti samaada btol ker dia belikan tuk atok dia. Katanya, atok dia suka makan BURGER!!
Bila aku terfikirkan balik, takkan atok dia makan burger and tak tido lagi kol 11malam.

Aku sendiri makan mcD 2 bulan sekali!!!

Ada satu masa, aku ngah takder duit sebab asyik keluar ngan dia.
Dia ajak aku keluar and aku balas:

"Saya takder duit sekarang nie"

dia membalas:

"Eake? So?"

Apa perasaan korang? Kata2 tu seolah-olah membawa maksud:

"Apa peduli ko ada duit ker takder..Yang penting bawak aku pergi sana"
Waaaa..prihatinnya kamuuu..

ada satu ketika, masa tu aku btol2 demam and dia ajak aku kluar lagi..aku cakap kat dia aku tak sihat..

And dia kasitau aku:

"Dolly nak jumpa eqal.Nak bincang something. Kita gie SP(Sungai Petani)jom.
Nota: Sungai Petani dari tempat aku ambik masa 2 jam."


Dalam hati aku:
"Kenapa sampai perlu pergi SP?"

Aku cakap la kat dia lenkali kita jumpa kay..Tapi dia still berusaha nak ajak aku kuar..
so aku cakap baik2 aku tak dapat pergi.
And selang beberapa minit, dia call aku balik.And dia kasitau aku kenapa dia ajak aku pergi SP.

Dia ajak aku keluar semata2 nak TUKAR BAJU yang tak muat dengan dia!!!

And lepas tu aku terus fedup ngan dia.
Cantiknya permainan dia.



Perkara yang aku paling terasa hati sekali aku ambik dia balik kerja kol 6 lebih cenggitu and hantar dia balik umah.
Dia mintak bawak dia pergi pantai and then aku setuju. Sampai kat umah dia lebih kurang maghrib.Aku hantar dia balik umah then aku gie masjid lu coz nak semayang.

Pastu aku gie ambik dia kat umah.
Sampai jer kat umah dia, dia ajak aku pergi SP pulak. Aku tanya dia:

"Kenapa??"

"Jom la kejap jer" -Dolly

Perjalanan ambik masa lebih kurang 1jam setengah. And bila hampir nak sampai kat sana, baru aku tau, sebenarnya dia nak jumpa exBF dia!!! Aku terasa giler..
So aku sabooorr jeelaaa~ OK fine..

Then, bila dia ngan exBF dia tuh dah together2 kat kedai makan dia bermesra ngan exBF dia depan aku..AKu rasa sakit hati giler!!!! Bila dah sakit hati tgk diorang nieh, aku pun blaaa dari situ duk kat kete tunggu Dolly..

AKU JADI CAM TUNGGUL!!!
TERASA BANGANG GILER!!


Kalo boleh, nak jer aku tinggal dia sorang2 kat tepi jalan. ODW balik umah dia, ktorang singgah gi pantai and dia nanges sepanjang perjalanan. AIr mata palsukah itu?

Sekarang aku langsung tak berhubungan ngan dia dah.
Aku pasti, dia mesti mencari seseorang sekarang nie.

"Hidup tak selalunya indah
Langit tak selalunya cerah"

Dia mesti faham dengan kata2 aku sekarang nie.

aku maafkan Dolly tapi melupakannya mungkin sukar.

Tuk Dolly:
Jangan mainkan perasaan laki2 lain.
Mungkin kamu selamat kali nie.Tapi kalau dah tersilap langkah and tersalah orang padah jadinya.

p:/s: AKu ni macam driver dia jer kan?Nak gie mana2 call..Nak gie sana call..
Aku halalkan segala bender yang aku belikan and jangan contact aku lagi.

Ayat yang dia selalu gunakan:
Nak jumpa kejap. Ada hal. Nak bincang something and nak mintak pendapat.
-bila jumpa-
akan ada tujuan lain.


"Kita takkan perasan kita dipermainkan bila kita sayangkan seseorang tu and cuba mempertahankan dia."

NOTA: Post ini adalah sebagai peringatan kepada rakan2 yang aku sayang kat luar sana.
Post ini ditulis selepas mendapatkan maklumat & pendapat daripada orang lain.

Berhati2 dengan wanita "Dolly Pokok Sena"

Cerita lain berkenaan Doly : http://nova-love-saif.blogspot.com/2011/11/asalamualaikom_24.html


Sila Komen..
Bestnya dapat baca komen korunk nanti :)
Menarik hadiah kat sini rupanya | Kamus Elektronik BI-BM
49 Responses
  1. Senorita Says:

    heshh.. vangang nye babydoll awk tuu.. sory to say eh..
    saye tak suke dgn perempuan yg menggunakan lelaki mcam tu.

    saye tak cakap saye baik sgt, tp, seyes, sy tak suke dengan perangai seperti babydoll awk..
    so, better awk lost contact jelah dgn dia ehh. pempuan tu tak penah ikhlas dgn awak.

    harap maaf.

    huhu~


  2. Ahmad Syarif Says:

    Sy mula2 tak sedar gak bender ni sebenarnya..

    Tapi housemate, adik angkat saya yang sedar pasal nie..

    Sekarang ni pun saya layan dia sambil lewa jer..Sakit hati.. :(


  3. Anonymous Says:

    xperlu mengata dan menjual maruah org dlm nie..awk thu ke ap yg dihadapi org tuh??awk thu ap dy nak??awk thu sgt ke knp dy menangis??awk boley ke bce isi hati dya?ape dy rasa??awk pernah merasa bebanan dan derita yg dia tanggung??so better xpyh la bt citer dlm blog kerna ia mengaibkan org tuh..ingat..satu hari..diri sndri di aibkan..INNALILLAHHIWAINNAHIROJIUN...ALLAH maha adil..ALLAH thu apa yang hambanya menanggung..ALLAH thu ape yg terbuku dlm hati dan xmungkin terungkap dibibir..jadi jgn nilai ssorg dr luaran...selami dlu hatinya...sorry to say..btw...xperlu post gne...menjatuhkan maruah org..jgn kelak maruah diri org jual..ok... :))


  4. Ahmad Syarif Says:

    Anonymous: Terima kasih sebab komen.
    Sebenarnya ni adalah luahan semata2 and taknak perkara ni berlaku dekat orang lain.

    Kalau dia benar2 nak saya selami hati dia, kenapa dia langsung tak pernah fikirkan perasaan saya?
    Saya bagitau perasaan dia, tapi dia tak pernah ambik kisah.

    Saya berusaha jaga hati dia, tapi dia tak peduli pun.
    And setiap kali saya jumpa dia, mesti dia ada agenda tersendiri and kenapa tak bagitau?

    Saya selidik pasal dia and dia pernah buat perkara sama dekat orang lain.
    Saya tulis ni agar orang lain lebih berhati2. sekian.

    Sebenarnya orang lain yang perasan pasal bender nie. Saya tak perasan sebabnya saya sayangkan dia and btol2 nk jaga hati dia.

    *saya rasa saya tau anda berdasarkan ip anda. :)

    p/s: Saya dptkan maklumat daripada ramai orang dan pendapat orang lain sebelum tulis entry nie.


  5. Anonymous Says:

    Manusia nie , ade berbagai-bagai perwatakan . Ada yang baik sangat , yang jahat sangat , baik sket , jahat banyak dan macam-macam lah . Tapi layak ke kita nak menilai seseorang itu , even bercakap pon tak pernah dan kekadang.., ni kan pulak berjumpa . Okey , jika di situasi macam nie .

    Kita sebenarnya tidak layak untuk menilai seseorang even kite baru kenal orang tu semalam or beberapa jam yang lalu . Sedangkan orang yang kita kenal 10 tahun pon , belom tentu kita kenal perwatakannya kan .

    Bak kate pepatah , jangan menilai buku dari kulitnya . Kadang-kadang orang yang kita anggap baik macam malaikat itu lah yang sebenarnya lebih jahat daripada setan . dan org yg kita sangka jahat dan buruk tu lh baiknya..


  6. Hadi Yahya Says:

    gudbye dolly-volly...wuhuhu...sedih2 :"(


  7. Ahmad Syarif Says:

    Anonymous:
    Setuju dengan pendapat anda :)

    Kita tak patut menilai dari segi luaran tapi dari pengalaman.

    and saya dan mangsa2 lain dah ada pengalaman.

    Yang nampak baik luaran, cantik, sopan santun luaran..Tak semestinya betol2 malaikat yang kita sangka..

    Bila kita dah berkawan, dah bersama ngan dia, dah ada pengalaman barulah kita leh menilai mana malaikat and sebaliknya..

    Setuju kan kita takleh nilai dari luaran sebab kita takder pengalaman dengan dia?

    Sepanjang saya kenal ngan dia, dia leh dikatakan Queen Control. And dia memaksa saya dengan macam2 alasan tuk jumpa dia then jalankan agenda dia..

    Mungkin anda seseorangyang suka mempergunakan orang lain jugak??ermm

    Tak heran la bila kita kenal seseorang, ada yang kita selesa and tak selesa..Mengapa?? Sebabnya perangai dia yang membuatkan kita kurang selesa.kita dah ada PENGALAMAN dengannya!

    Anda mahu ker jadi kuli orang lain sebabnya anda sayangkan dia and dia langsung tak ada perasaan pun? Sekadar mempergunakan anda jer.Cinta sejati gitu~ kan??

    Bila kita dah ada pengalaman ngan seseorang tu, barulah kita tau mana musuh mana kawan..SETUJU??

    :)


  8. ish3.. dak sangka betul babydoll tuh jahat mcmtu yea. btw, bro ble x sys bagik dia gelaran lain? dia x layak dapat gelaran babydoll. akak fizah lebih layak tauu.. huhu..cian bro ni tau..

    anonymous: laa. apasal sibuk nak marah abg sya ni??!! apa ko nak bagi nasihat ke? tu lantak ko la. perempuan tuh da permainkan abg sya!. kalau atok dia tau perangai dia ni, haha..itu adalahh perkara yg tersangat2 baguss da.!! x payahla ko nak putar bellit dengan fakta ko tu. sebab kitorangg ni da cukup matang untuk fikir sendiri. sya rasa ada baiknyee ko menyibuk kat blog or fb pmpuan tu ker~! dia yg patut di berikann nasihat. ada paham?

    apa?! x puas hati?!!
    kalau beranii balass la !


  9. Anonymous Says:

    Anonymous > please ar law nk komen tujuk baik tolong ar!! stop ar blakon...air mata sjata wanita..mmg..tp jgn slahgunakan... satu lagi.. jgn aib kn org dlm ni...yaw tolong faham ckit..apa y die tulis ley jadikan pngajaran kt org len...nk mngaibkan org..msti tulis cter y xbnar..ni y betul tjadi kt die...dont judge a book by its cover yer???kdang2 kita manusia tertarik ngan luaran dlu bru kita tgok y dalam..normal ar tu ...even setiap manusia mlakukan kesilapan...tp tujuan die tulis tu cbb xnk org len mngalami perkara cm tu..itu MENGAIBKAN ker????think about yourself before u can blame to others.. skali da org xpcya ingt senag ker nk dptkan keprcyaan tu blik...ckap nk pandai tp perangai lebih kurang j kot..


  10. Ahmad Syarif Says:

    I setuju ngan kata anonymous (March 1, 2011 5:17 PM):

    "skali da org xpcya ingt senag ker nk dptkan keprcyaan tu blik...ckap nk pandai tp perangai lebih kurang j kot.."

    sebab tu la aku tak percayakan dia lagi :)

    ------------------------------
    Komen tersebut adalah sahabat blogger.


  11. Anonymous Says:

    owh mungkin berlaku kekliruan anonymous terbaru adalah sya... * zulkarnaim..haha..harap maaf..haha.

    Anonymous (March 1, 2011 5:17 PM).its me


  12. Anonymous Says:

    Tahu tak bila ada 10 kebaikan dalam diri kita, means ada juga 10 keburukan dalam diri kita.. Sedar atau tak, benda tu memang ada. Kalau anda kata diri dan hidup anda memang lengkap serba serbi, cuba anda tanya 100 orang, apa tentang diri anda yang mereka tidak suka. Confirm akan dapat lebih dari 10 keburukan!

    Ada orang menilai orang pada pandangan pertama. Lepas tu dia terus jatuh hukum andai orang tu buruk pada pandangannya. Bila orang dah tak suka, dia memang akan nampak keburukan tu tanpa nampak apa-apa kebaikan pada orang tu. Sedangkan semua orang ada kelebihan masing-masing! Kadang kala yang baik pun akan dipandang buruk. Benda ni memang nyata dan kita akan alaminya dalam kita tak sedar.

    Kita takkan dapat puaskan hati semua orang dan kita tak mampu untuk nampak baik pada depan semua orang yang baru kita kenal. Kadang kala kita rasa baik dan orang yang kenal kita pun akan rasa baik, tetapi orang yang baru kenal kita, boleh fikir benda tu buruk. Kita memang susah nak halang orang yang suka menilai terlalu awal ni sebab bagi dia, memang kita tiada nilai yang baik pun..

    Ada orang cakap dengan i tadi,

    Apabila orang tu dah mula menilai kita buruk dari awal, mungkin disebabkan kita pernah buat satu kesalahan atau dia memang nampak diri kita buruk, walaupun seribu kebaikan yang kita buat, dia tetap takkan nampak! Dia cuma akan ingat satu kesalahan tu. Jadinya even kita buat banyak kebaikan pada dia pun, ia takkan dapat menutup keburukan kita tu. Tapi bila dia nampak kita baik, dia senang dengan kita, beribu-ribu kebaikan yang kita dah buat pada dia, tetapi bila sampai satu tahap, kita terbuat salah dengan dia, beribu-ribu kebaikan yang kita buat tu, automatik hilang! Dia cuma akan ingat keburukan tu je..

    Macam berkawan juga. Apabila kawan baik kita mengkhianati kita, automatik dia jadi musuh kita. Padahal bertahun-tahun dia jadi kawan baik kita. Sama juga bila di awal perkenalan, kawan kita tu dah buat kita menyampah, sampai bila-bila kita rasa menyampah. Padahal macam-macam dia buat yang baik, yang kita tak sedar, tak nampak dan tak hargai langsung!

    Pengajarannya, jangan terlalu cepat menilai orang dan seimbangkan la penilaian kita pada seseorang. Tak semestinya dia pernah buat jahat pada kita, kita terus anggap dia jahat. Mungkin dia ada sebab tersendiri yang kita tak pernah cuba untuk tahu dan paham..


  13. Anonymous Says:

    Kita takkan dapat puaskan hati semua orang dan kita tak mampu untuk nampak baik pada depan semua orang yang baru kita kenal. Kadang kala kita rasa baik dan orang yang kenal kita pun akan rasa baik, tetapi orang yang baru kenal kita, boleh fikir benda tu buruk. Kita memang susah nak halang orang yang suka menilai terlalu awal ni sebab bagi dia, memang kita tiada nilai yang baik pun..


  14. Ahmad Syarif Says:

    Saya menulis entry ini mukan buat tuduhan rambang tapi dengan dapatkan maklumat yang cukup terlebih dahulu .

    Saya dah pun bersedia dengan hujah2 anda sebenarnya.

    Bukti2 akan dikumpulkan dalam masa terdekat.
    Harap empunya badan bersedia dengan apa yang berlaku and perkara ni pasti akan mengejutkan keluarga anda.


    NOTA: Saya bukanlah orang pertama.. Ingat tu... :)

    Semoga anda bersedia^^


  15. Ahmad Syarif Says:

    Oh satu lagi..

    Sila reply jawapan yang ada berkaitan dengan post yang saya tulis..

    Apa yang saya perhatikan, jawapan anda takder kaitan sangat dengan post tersebut.

    Baca dan fahami post yang saya tulis and terangkan kenapa dia buat macamtu?

    Menunggu jawapan daripada anda.


  16. Anonymous Says:

    xde xpe.FYI..dah cukup ke amalan utk ke sana nanti..nak mati skrg pn boleh..kalau dah matang..boleh je fikir ape perlu buat dan tidak..so utk pengajaran..kita tidak boleh menilai orang hanya sekejap..kalau tanya ustaz mana pun..persoalan yang akan keluar.."awak nak nilai orang..awak dah habis nilai diri awak??..awak dah kenal diri awak??"
    ..sedangkan kita manusia nak kenal diri sendiri pun susah..apatah lagi nk kenal dan menilai diri orang...jangan sampai awak mendapat kemurkaan dari ALLAH..jadi renung2kan dan selamat memahami.. :)


  17. Ahmad Syarif Says:

    Dalam apa yang berlaku, kita kena selalu menilai.

    Sebab tu la kita tau yang mana satu

    KAWAN
    -atau-
    LAWAN

    kita..

    Btol? Kita tidak menilai dari luaran..
    tapi pengalaman.

    Anda sendiri pun sentiasa menilai dalam setiap keputusan yang anda buat..

    Sebab tu ada perhubungan yang putus di tengah jalan..

    Mengapa??

    Bagaimana kita nak menilai seorang kawan??

    Sila terangkan apa yang saya maksudkan..

    Sila jawab berdasarkan yang berkaitan..
    Blogger2 lain menilai cara tulisan anda dan anda langsung tak jawab soalan..


  18. Anonymous Says:

    setakat pengalaman..belum cukup utk kita kenal seseorang..xsemua orang sempurna..tidak semua orang baik..tidak semua orang jahat..

    so no bdy prfct..kekadang orang yang kata sendiri pun belum cukup memahami diri..inikan ingin melihat diri orang..


    mahukah anda dimurkai ALLAH atas perbuatan yang anda lakukan di dalam ini dan di hadapan khalayak ramai..

    mahukan tambah bonus pahala atau dosa..

    fikir matang sebelum buat..


  19. Senorita Says:

    syarif, sayer tetap support awak!!!

    blog nie bebas, suke hati owner lah nk tulis ape pon..
    and and and, sayer tak rase pon syariff nak malukan sesiapa!
    huhu...

    kalau sayer jadi syariff pon sayer tulis je kat blog, simpan2 sakit hati je. bia la masyarakat beware sikit dgn perangai2 manusia nie..
    heehee.


  20. Ahmad Syarif Says:

    Selalu mengelak bila jawab soalan..

    Senorita: Thanks^^

    Dari segi apa yang saya tulis tu, apa pendapat awak?


  21. Ahmad Syarif Says:

    "setakat pengalaman..belum cukup utk kita kenal seseorang..xsemua orang sempurna..tidak semua orang baik..tidak semua orang jahat.."

    So apa yang perlu kita lakukan tuk kenal seseorang?


    Ingat! saya bukan orang pertama.

    Dah berapa kali awak tipu saya?
    Nak bincang tapi pergi SP yang ambik 2jam dari tempat saya!
    Awak ada agenda sendiri bukan sebab nak bincang or nak jumpa saya..
    btol??

    Apa yang tak betul tentang apa yang saya tulis kat blog? sila terangkan..


  22. Anonymous Says:

    ok..kalau masyarakat beware dgn perangai manusia..bukan hanya sorang je yang macam tuh..tapi diri sendiri pun same..jadi tidak semua sesempurna dan baik..masing2 ade kelamahan masing2..perhatikan diri anda dihadapan cermin..adakah anda sudah cukup baik..sudah cukup sempurna..sudah cukup syaratnya??fikir2kan..akal diberi untuk memikirkan perkara yang baik..


  23. Anonymous Says:

    awak salah orang..

    Anonymous : sedara yang kamu maki hamun..


  24. Ahmad Syarif Says:

    "setakat pengalaman..belum cukup utk kita kenal seseorang..xsemua orang sempurna..tidak semua orang baik..tidak semua orang jahat.."

    So apa yang perlu kita lakukan tuk kenal seseorang?


    Ingat! saya bukan orang pertama.

    Dah berapa kali awak tipu saya?
    Nak bincang tapi pergi SP yang ambik 2jam dari tempat saya!
    Awak ada agenda sendiri bukan sebab nak bincang or nak jumpa saya..
    btol??

    Apa yang tak betul tentang apa yang saya tulis kat blog? sila terangkan..


    Mungkin saya cukup 'jahat' sebab mudah dipermainkan.. kan??
    Saya harap awak akan bersedia lepas nie.

    Kalau nak bincang, kenapa perlu bincang sampai pergi tempat yang jauh2?? SIla terangkan soalan2 saya..


  25. Anonymous Says:

    jawapan yang sedara saye beri..utk kenalkan kamu pade epol...minat kamu dgn epol..so thts y sedare kitorg bawe kamu pergi..

    but kitorunk cukup tidak menyangka..kamu dengan epol..same..S****L and H****L..adalah perangai yang same..lelaki dan perempuan zaman sekarang same je..so tidak perlu salahkan orang kalau diri tidak sempurna..belajar lebih mendalam lagi tentang agama..baru tahu hukum hakamnya bermain internet semua ini..BERZINA..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sama seperti MEMBUNUH ORANG..sorry to say dan keluar topik..tapi kamu umur dah 20an..study dan boleh berfikir baik akalnya digunakan dengan baik tapi sayangnya..akal yang diberi..digunakan untuk mengutuk orang..walau di dalam ini..BERZINA!!!!!dengan perempuan...ALLAH memurkai orang yang memburukkan orang bahkan lagi berzina..ingat..mati nanti mulut ditutup..hanya anggota lain sahaja akan memberitahu apa yang dibuat masa hidupnya didunia..korunk nak marah sedara saye..dipersilakan..kitorunk tidak marah..malah mengalu-alukan lagi..dan kitorunk mendoakan semoga kalian semua yang membaca dan komen di dalam ini..bertaubat sebelum nafas berhenti dipertengahan..belum tentu ketemu lagi esok..bertaubatlah anda..
    kepada H****L..tidak usah lah kamu berdendam..setiap yang terjadi ada jawapannya..ada alasannya..bukan sebagai hiasan..bukan sebagai lakonan..bukan anak patung untuk dibuat pameran dikhalayak ramai..jadi usah dibesarkan hal ini dan harus berbincang..bukan begini caranya..ini adalah cara yang salah...orang yang boleh berfikir..akan fikir sehabis-habisnya..kebaikan dan keburukan..buat begini tidak mendatangkan faedah malah membuang masa..


  26. Ahmad Syarif Says:

    Sila baca balik apa yang saya tulis kat blog saya..

    saya TIDAK MENILAI pun..

    Saya cuma CERITAKAN apa yang berlaku and anda berhak menilainya..

    Atok dia mmg suka makan mcD ek?
    kol 11 tak tido lagi??

    tu adalah true story.
    baca and nilai apa yang berlaku..

    NI bukan auta..tapi FAKTA.
    Hampir setiap hari saya bawak dia kuar..
    Tak caya??tanya atok dia sebab dia selalu balik lewat..

    BIncang apa lama2 kan??
    sebabnya dia ada tujuan lain..
    dia mintak saya gie bawak sini..bawak sana..

    Tanya sedara awak..
    dia kenal tak dengan pakwe "ida kedai makan". dia sendiri terkena..
    harap maklum..

    Sila lakukan siasatan terlebih dahulu..


  27. Anonymous Says:

    ye..

    atok dia tunggu dia dekat ruang tamu..tidak percaya..baiklah..dengar kata nak datang rumah atok dia kan..kamu boleh je tanya dari atok dia..ye kitorunk tahu dia keluar..kenape??sebab hidup dia tidak macam awak sangka..itu sebab dia menompang kasih pada awak..semua cerita semua kitorunk tahu kerana setiap kali dia keluar sama siapa..dia akan beritahu kitorunk..dan kitorunk nak awak ambil kembali present yang kamu beri berape bulan lepas..kitorunk tidak akan menerima ape-ape dari orang yang suka mengungkit dan tidak ikhlas..harap maklum..


  28. Ahmad Syarif Says:

    Yeap saya akan tepati janji saya..
    saya akan jumpa atok dia..tunggu masa..

    Sepanjang saya kenal ngan dia saya tak pernah ambik kesempatan walau nak pegang tangan secara sengaja even selalu kluar malam2..berdua and jalan jauh.

    Saya akan sediakan hujah2 saya nanti..
    and feel free to call me anytime Hormati masa privasi saya jugak.

    Saya pernah kasitau saya sayang dia..and kalau dia takder perasaan ngan saya, kenapa dia tak bagitau so saya tak menaruh harapan?

    Saya jaga hati dia..jaga perasaan dia.. tapi dia langsung tak peduli masa and perasaan saya..

    Saya tinggal kelas semata2 nak jumpa dia..
    Cuba awak fikir, perjalanan 45minit setiap hari tuk pergi umah dia.saya pergi sebabnya macam2 alasan dia gunakan.

    bila jumpa dia ada tujuan lain..nak shopping..nak jumpa exBF..and macam2..Orang lain pun akan rasa dipergunakan.

    Time kereta saya rosak, ada dia peduli?? Banyak masa saya habiskan tuk dia..tapi dia tak hargai langsung semua tu..

    1st time saya jumpa orang camtu..
    awak baca blog saya and nilai sendiri..saya tidak menilai dia pun kat blog saya..


  29. anonymous:"awak nak nilai orang..awak dah habis nilai diri awak??..awak dah kenal diri awak??", knpe tdk awk sndiri yg mncrminkn dri trdhulu sblum mmberi komen trhdp blogger trsebut. Lagi pun blogger tersebut tdk prnah mengaibkan sesiapa,nma gadis trsebut pun digantikn dgn pgilan "babydoll"..mgkin awk tdk prnah mngalami situasi bgini,mgkin suatu hari nt atau suatu ketika saudara atau adik awk mgalaminya bru awk akn rsa berada di tempatnya..mmg lumrah hidup trdpt insan2 begini,ttp itu tdk brmkna kita brhak mengaibknnya dgn kesalahannya dan tdk brmakna stiap ksalahannya yg diceritakan ttgnya tdk boleh dijadikan pngalaman untuk masa hadapan...

    "dont judge a book by its cover yer???"...tetapi anda sendiri telah melakukannya,awk thu ke ap yg dihadapi org tuh??awk thu ap dy nak??awk thu sgt ke knp dy(blogger) menulis cerita tersebut...
    "airmata adalah senjata wanita"...mmg airmata adalah snjata wanita tetapi sstgh wanita mnggunakan klebihannya untuk dijadikan klemahan lelaki,namun airmata wanita juga boleh dijadikan pnawar kepada lelaki...

    "so no bdy prfct..kekadang orang yang kata sendiri pun belum cukup memahami diri..inikan ingin melihat diri orang.." sya tdk mlihat dri anda,saya atau blogger tersebut seorang yg sempurna,stiap manusia ada kelemahannya namun tdk perlulah anda memberi komen2 sperti yg diatas...cuma ckp skadar nasihat,lg pun anda bkn kenalan atau saudara blogger tersebut..

    jd dlm kes ini,sy MENYOKONG blogger krana mmberi informasi kpd teman2nya tnpa mngaibkn gadis tersebut..

    for info: perkara ini baru sahaja dialami oleh salah seorang ahli keluarga saya!!

    just nak gtaw: kalau anda msih rsa tidak puas hati terhadap blogger tersebut,JANGAN PERNAH MASUK DAN BERIKAN KOMEN2 KEPADANYA...!!!


  30. Anonymous Says:

    tidak perlu untuk di nilai kerana hidup kitorunk selalu bersama dia..beri dia sedikit masa..adakah kamu pernah bertanya masalah yang dia hadapi?? tentu sekali tidak..bukan..beginilah..lebih baik kamu berdua berbincang..jangan dibawa sampai kepada mama dia..kerana dia baru sahaja menerima berita mengejut..jika kamu manusia..ada hati dengan perut..saya sebagai sedaranya..memohon jasa baik kamu..membuang post ini..tidak perlu kamu memburukkan dia di dalam ini..kitorunk sudah cukup kenali dia..kalau dia tiada..sunyi hidup kitorunk..sebab dialah radio yang sentiasa berbunyi 24 hours anytime..jangan buatkan dia tertekan lagi..cukuplah sekadar penderitaan yang dia tanggung..melainkan kamu mahu jadi seperti S****L..ini mahu saya kongsikan satu artikel..http://pakarhowto.com..dosa menganaiya orang lain..hayati..


  31. Anonymous Says:

    sy nk komplen pasal annymous kt sni...apa pasal erk y ko ni cibuk sgt??bgus..bgus sagt2 cr ko nasihat..tp knapa erk?? die tulis utk jdikan pngajran..so never misjudge org len nyer pndapat!! ayat ko mmg baik..nasihat org..tp xkna tmpat ar.. pham ar ckit t=die tulis aper..yang ko cbuk tu knapa..xtaw citer tp cbuk...tuhan pon xsuker ar jga tepi kain org... (.sorry to say dan keluar topik..tapi kamu umur dah 20an..study dan boleh berfikir baik akalnya digunakan dengan baik tapi sayangnya..akal yang diberi..digunakan untuk mengutuk orang..walau di dalam ini..BERZINA!!!!!dengan perempuan..) setiap perbuatan manusia ada blasan... tuduhan org bzina tuh lagi teruk dari bzina..xtaw k?xblajar ker??ko nk nasihat org ko da umor brapa?ayat jga la ckit... islam xmnggalakkan kita bmusuhan..saling mnasihati..itu btul..cra ko buat tu..mnasihat..tp apa y die cuba smpaikan kt penulisan die xsama mcm ko pkir..apahal la ko. ni...haih xpham aku... pastu ko kata die guna akal utk mngutuk??ada ker die mngutuk kt pnulisan die??die cuba story blik jer...ish..ko ni nak nasihat org tp apa y ko bce kt pnulisan tuh ko sndiri xpham...pkir skit...die xnk kawan2 die lalui pkra cm die sndiri lalui.. smpai kering duit die gunakan utk prempuan tu..ish tolong ar..pkir ar wei *
    hyung nim


  32. Anonymous Says:

    to anonymous: sy nk komplen pasal annymous kt sni...apa pasal erk y ko ni cibuk sgt??bgus..bgus sagt2 cr ko nasihat..tp knapa erk?? die tulis utk jdikan pngajran..so never misjudge org len nyer pndapat!! ayat ko mmg baik..nasihat org..tp xkna tmpat ar.. pham ar ckit t=die tulis aper..yang ko cbuk tu knapa..xtaw citer tp cbuk...tuhan pon xsuker ar jga tepi kain org... (.sorry to say dan keluar topik..tapi kamu umur dah 20an..study dan boleh berfikir baik akalnya digunakan dengan baik tapi sayangnya..akal yang diberi..digunakan untuk mengutuk orang..walau di dalam ini..BERZINA!!!!!dengan perempuan..) setiap perbuatan manusia ada blasan... tuduhan org bzina tuh lagi teruk dari bzina..xtaw k?xblajar ker??ko nk nasihat org ko da umor brapa?ayat jga la ckit... islam xmnggalakkan kita bmusuhan..saling mnasihati..itu btul..cra ko buat tu..mnasihat..tp apa y die cuba smpaikan kt penulisan die xsama mcm ko pkir..apahal la ko. ni...haih xpham aku... pastu ko kata die guna akal utk mngutuk??ada ker die mngutuk kt pnulisan die??die cuba story blik jer...ish..ko ni nak nasihat org tp apa y ko bce kt pnulisan tuh ko sndiri xpham...pkir skit...die xnk kawan2 die lalui pkra cm die sndiri lalui.. smpai kering duit die gunakan utk prempuan tu..ish tolong ar..pkir ar wei *

    tidak perlu berkasar la weh...xde pun aku kurang hajar dgn ko melainkan aku nak kate sal mak bapak..sabar ade batas lagi..jangan sampai sabar aku hilang ok anoymous


  33. Anonymous Says:

    jgn pkir sbar ko je hilng...org len boleh hilng..aku pon xpham knapa ko CIBUK sgt.. ko ker pempuan tuh??
    hbis tu law blmbut ko xpham jgk!!


  34. Ahmad Syarif Says:

    Saya tidak menganiaya orang.
    Sila baca komen WhiteRoseCinta.

    Saya tak dedahkan identiti dia dengan nama sebenar and saya just berkongsi apa yang berlaku...

    Cuba perhatikan, adakah saya menilai dia kat post saya tu?


  35. Anonymous Says:

    gn pkir sbar ko je hilng...org len boleh hilng..aku pon xpham knapa ko CIBUK sgt.. ko ker pempuan tuh??
    hbis tu law blmbut ko xpham jgk!!

    ini bukan berlembut caranye..bace balik care ko tulis!!!!!!!!!stupid!!!!! aku sedare dia r...!!!ko pehal toya..!!!!!kunk ade je aku main name mak bapak ko..!!!!!!!!!!!1


  36. faiz Says:

    tunjukkan diri anda law anda benar wahai anonymous

    kata2 anda sgt indah..tnjukkan la diri anda


  37. Anonymous Says:

    haha...nampak nyer lakonan ko da hbis...hahaha.. da tjuk kn diri ko y sbnar..sbar..jgn guna akal utk mngutuk..haha

    itu ayat ko.. tp bru kna uji ngan ayat aku y aku sngaja nk tgok ko org cm ner bdasarkan komen2 ats ni..

    mmg ko kuat blakon...bru kna cm tu da angin..cm ni ko nk nsihat tuan blog ni...ish2.... sedar2..ko da tnjukkan diri ko y sbnar....

    ko nasihat org td kn??ish..aku xd tulis pon pkataan ;stupid' taw xapa maksud stupid??bodoh la mksud nya..aku xtulis pon..tp ko y tulis..ish cm ner nk nasihat org law mulut sndiri xley nk kawal..ish2..


  38. Anonymous Says:

    faiz: jangan buat aku hilang sabar..ko ingat ko tuh ape..nujum pak belalang nak main jampi serampah..jampi serampah yang berbunyi

    " tunjukkan diri anda law anda benar wahai anonymous

    kata2 anda sgt indah..tnjukkan la diri anda"..

    sungguh kelakar ahli pak nujum ini..hahahaha...


  39. Anonymous Says:

    apa ag..da die suh tnjuk..tjuk j la..pnakot!!


  40. Anonymous Says:

    faiz: jangan buat aku hilang sabar..ko ingat ko tuh ape..nujum pak belalang nak main jampi serampah..jampi serampah yang berbunyi

    " tunjukkan diri anda law anda benar wahai anonymous

    kata2 anda sgt indah..tnjukkan la diri anda"..

    sungguh kelakar ahli pak nujum ini..hahahaha...

    March 2, 2011 12:06 AM

    ko ni sape plak...???sedap gelak kn org...


  41. anonymous:"beri dia sedikit masa..adakah kamu pernah bertanya masalah yang dia hadapi??"...tetapi adakah setiap masalah yg diceritakan olehnya adalah benar dan jujur???!! mybe pd zahirnya kita lihat seseorang itu baik namun kita tdk tahu bgaimana hatinya..mgkin dy seorang yg btul2 baik atau pun sebaliknya..kdg2 kita tgk seseorang 2 baik tak semestinya dy btul2 baik dan apabila kita tgk seseorang itu jahat tdk smestinya dy tdk memiliki sifat nurani walau sedikit pun! mmg beginila kehidupan..rambut sama hitam,hati siapa y twu..mgkin bernanah!!


  42. Anonymous Says:

    buat anonymous y mngaku sedara dolly..>
    cm ni la aku suggest..lebih baik ko nasihat tuan punyer bdan..ko nasihat si dolly tu..law btul die xbsalah..law apa y shabat blogger sy ni tulis salah...mntak die muncul buat kyataan die...mintak maaf..susa k? law ko trus cm ni lagi buat orang marah..bukn nye nk mbtulkan keadaan tp lagi mnambahkan masalah kt die...ko gtao die...muncul la...jgn terus diam jer..senang..law ko jer duk backup die spai biler xhbs..ko pon xtnjukkan saper ko...so kitaorg boleh anggap tu sbagai tuan nyer bdan y blakon smata2 nk btulkan keadaan..law die brani...show herself...ok..nk gadoh2 kt blog..ish cm budak2.. >013401****


  43. Anonymous Says:

    sorang j backup si bbydoll..xper aku slesa pgil die dolly..hohoho

    jgn gaduh2...suh die tjuk muka..


  44. to anonymous sedara dolly:::

    ko tau x knpa sorangg je yg support budak dolly??? haha.. bcuz dia daa btul2 salah..

    sya nak semua ingat ye 'jangan tegakkan benang yg dah basah.. hehe'

    sapa yg bawa2 hal agama tuh, awak da cukup perfect sgt ker??
    kalau awak da perfect g ajarr cik dolly tuh ye.. sebab dia da banyak mainkn perasaan org lain tau..
    teruk tau mainkn perasaan org nih. x baik sungguh..

    ko nak cakap everyone ada keburukan kan?? but at least kat sni syukur la x de juga yg bprangaii macam dolly tuh.. hahaha..

    suppport3.... miaw.. =]


    to dolly: awak x nak komen ke? guna la teknik penyamaran nama anonymoous.. kan bro sya da block awak. hahaha ,,... XD
    kali nih org yg awak kenakn x sama macam laki lain. awak salah kenakan org...


  45. wans_faezz Says:

    Dari (Encik Izz)

    Pesanan Tuk mU sahabat Ku...

    Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba kpda cInta tp bia Kngan lalu Jdi Pglaman & ilmu Trbek Yg mMatangkn Drimu.

    Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup.

    Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

    Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.


    Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

    lastly, we must think that....
    Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.

    InGat Deh PesanaN ni!!!
    Be StrOnG...
    Love AlwayS will Be The BeSt Thing HaPPeN in uR life till the eNds...

    darI (DokTor Love + Encik Izz)


  46. Anonymous Says:

    salam.. en syarif.. sabar la yee hdapi kenyataan hdup... stiap mnusia ad baek bruknya.. yang baeknya dtng dari Allah yg bruknye dri kita sndri.. xpa jdikan benda ini sbgai pngjaran dlam hdup awk ye en syarif.. :).. jgn tkut untk mgenali wanita laen.. mngkin ini bkan jodoh awk.. Allah tlah mnciptkan Hawa untuk Adam... mka en. x perlu risau Allah dah mnentukan jdoh en... sntiasa lah bdoa smoga en akan mndpat bkal isteri yg solehah.. :).. smile alwyz dear friendz... anywy dolly too kwn sya... sy bukan tikamnya dari blkang... nsihat yg sma kpda dolly.. redhakan lah dgn ap yg b;laku... andai korang bdua mmang ad jdoh jgn rsau.. Allah sntiasa ad dsisi kita .. bdoalah kpdaNYA... kwn2ku.. love u all..


  47. Ahmad Syarif Says:

    Anonymous (September 27, 2011 5:19 PM)

    Wasalam..
    InsyaAllah, sy bleh terima apa y berlaku sebelum ni.And sy da mula lupakan dia.Just jadikan pengajaran tuk masa depan.

    InsyaAllah, sama2 lah kita berdoa semoga kita dikurniakan pasangan yang terbaik..
    :)


  48. Anonymous Says:

    ahmad syarif,,

    baru2 ni dolly ke ape ntah nama pompuan ni..aka atyn kan?buat kecoh copy artwork sorang akak makeup artist ni... xbaek perangai awak ye dolly..bwk2 ler berubah...

    kesian kalau ada bride-2-be or sape2yg nak khidmat awk,tp tertipu dgn iklan blog awk tu..siap remove blog terus lepas dah tersebar kan....buat malu je.


  49. Ahmad Syarif Says:

    @Anonymous

    Xsilap saya, dah lebih dari 8 kali dia remove dan renew blog dia.

    Sapa2 yang pernah terkena ngan dia, mesti paham.